2011. február 8., kedd

Instant kapcsolat = örök kaland

A főzés művészet. Éppen úgy, mint az emberi kapcsolatok. Meg lehet oldani kis befektetéssel és gyorsan is, akár a párkeresést. Csak egy hibát nem érdemes elkövetni: az instant-leveses tasakból vasárnapi húslevest remélni. Lássuk mindezt a gyakorlatban!

1. modell

Öntsük a tasak tartalmát egy csészébe és adjunk hozzá 2 dl forró vizet. Keverjük jól el, hagyjuk 5 percig állni és máris fogyasztható!

Kapj elő egy (mások által gyártott) mintát, hozd működésbe és fogyaszd el! A többire ott a gravitáció...

2. modell

Hozzávalók:
1 kg színhús
50 dkg csont
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10-15 szem bors
1 körömnyi cseresznyepaprika
1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice
1 csokor petrezselyem
15 dkg kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom

10-15 dkg levelestészta

Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyományt követve lehabozzuk -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - szép színt ad a levesnek -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és az egész paradicsomot, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.

Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a "kisebbjét" itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest - előmelegített levesestálba szűrjuk.

A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
- A levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz;
- azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
- ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük fel főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
- ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
- Előző este is elkészíthető, így másnap a fagyos zsiradékot maradéktalanul el lehet távolítani a tetejéről.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lesz, mint frissen főztében érezzük.
- A tésztát ne tegyük bele a levesbe, külön tálaljuk, mert ha van maradék, a tészta egyfelől megdagad és felszívja a levest, másfelől előfordulhat, hogy másnapra megsavanyítja.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest - az alapreceptben felsorolt hozzávalókból és módon-, a lényeg az, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
- A vadhúsból, ürühúsból (bárányból, birkából) készített levest erőteljesebben fűszerezhetjük, pl. borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, cayenne bors hozzáadásával.

Jó étvágyat!

Gondold végig, mit is szeretnél. Vásárolj be hozzá körültekintően. Tisztítsd meg a hozzávalókat, és gondosan adagold őket, a maguk idejében. Ellenőrizd, hogy a folyamatok rendben követik-e egymást. Ne cserélgesd ötletszerűen a lépéseket, mindennek adj elegendő időt a kiforráshoz. Ügyelj a tálalásra is! Aztán, ha jól laktál, gazdálkodj okosan a maradékkal...

Ha mindig azt teszed, amit mindig is tettél, akkor mindig azt fogod kapni, amit mindig is kaptál. Ha valami mást akarsz kapni, tegyél valami mást! (NLP)

Nincsenek megjegyzések: