2009. március 24., kedd

Jézus ízesítésű chips

A tej ízű ital, és a mennyország ízű házasság már-már hétköznapi számba mennek. A Jézus ízű chips-et eddig inkább az ünnepi számba fogadtam.


Tegnap este Balázzsal beszélgettünk. Szóba került az ima és az eucharisztia is. Meg sem kísérlem visszaadni a gondolatok eleven hullámzását. Egy részletet emelek ki csupán. Maga a létezés, sok megnyilvánulásában eucharisztikus. Primer szinten az étkezés, ami nem csupán táplálkozás, hanem hálaadás, a biológiai közösségre mondott igen. Lelki-szellemi vonalra áttéve ezt a modellt, a baráti meghallgatástól a szülői féltésig szintén árnyalatok forgatagával találkozunk. Mind-mind lenyomata a másikért való életnek, hogy helyet tudok készíteni számára a szívemben.

A katolikus-ortodox úrvacsora tan az átlényegülés (transsubstantiatio) fogalmával operál, kissé eltérő liturgikus hagyományba ágyazottan. A protestáns megközelítésben is vannak jogos eltérések, egy mozzanata viszont igen figyelemreméltó. A hangsúly a metafizikai okoskodásról átkerül a szociológiai valóságra: maga a közösség lényegül át, változik meg az Istennel való találkozás élményében. Az egyének tapasztalata egy érett, egymásra figyelő viszonyrendszert terem. E nélkül csupán szent helyre szent időben összeverbuvált tömeg létezik, akik - maguk sem értik miért -, működtetik az üres kereteket.

Két ember, egy lány és egy fiú halt meg Angola fővárosában a pápa tiszteletére összegyűlt tömegben kitört tülekedésben - jelentette vasárnap az AFP. A francia hírügynökség információi szerint az áldozatokat akkor taposták halálra, amikor megpróbáltak bejutni abba a zsúfolt futball-stadionba, ahol a XVI. Benedek pápa istentiszteletére gyűltek össze a hívők. A híradások szerint a két halálos áldozaton kívül nyolc embert kórházba szállítottak, 10 embert pedig a helyszínen láttak el az orvosok a tömegben kitört pánikot követően.

Miről szólnak ezek a milliós misék? Erődemonstráció? A közös hit ünneplése? Fanatizáltság? Egyesülés az emberi értékek mentén?

Mire elég a Jézus izesítésű chips, ha nem lényegül át a gyülekezet?

1 megjegyzés:

Sári mama írta...

Kedves Brúnó! Végre Valaki/Valakik megfejtik nekünk, hogyan értsük-éljük az eucharisztiát. Bizony elsírtam magam amikor ezt olvastam:

"Maga a létezés, sok megnyilvánulásában eucharisztikus. Primer szinten az étkezés, ami nem csupán táplálkozás, hanem hálaadás, a biológiai közösségre mondott igen. Lelki-szellemi vonalra áttéve ezt a modellt, a baráti meghallgatástól a szülői féltésig szintén árnyalatok forgatagával találkozunk. Mind-mind lenyomata a másikért való életnek, hogy helyet tudok készíteni számára a szívemben."

Köszönöm! - kisunokám szavaival élve - az ember el sem tudja mondani mennyire!