2009. március 2., hétfő

"Jöjj el erőszak! Te teremts rendet!"

A fiatalok jelentős része úgy gondolja, hogy az erőszak hozzátartozik az élethez, az érvényesülésnek egyfajta szükséges eszköze. Ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyben 30 ország vett részt. Magyarországon 109 iskola 2200, 7-9. osztályos diákja töltötte ki a kérdőívet a gyermek- és fiatalkori bűnözésről. A felmérés adatai szerint sok megkérdezett fiatal úgy látja, "hogy az erőszak valamiféle szórakozás is egyben" - mondja a Látens fiatalkori devianciák című felmérés. Egyre több időt töltenek a kortársaik között, és mivel megnő az erőszakot általában elfogadó kortárs csoport befolyásoló szerepe a fiatalok szocializációs folyamatában, a csoportba kerülők nagyobb eséllyel lesznek elfogadóbbak az erőszak bármely formájával szemben.

A felmérés szerint 12 éves koruk körül követik el a gyerekek az első apróbb bűncselekményeket, és a lány elkövetők száma magasabb a korosztály összbűnözésében. Az erőszak "elfogadottsága" mögött az állhat, hogy a média révén mindennapi élménnyé vált, hogy erőszakos cselekményeket látnak a fiatalok. A közelmúltban vita kezdődött arról, hogy kell-e csökkenteni a büntetőjogi felelősség jelenlegi 14 éves korhatárát.

A fiatalok drog- és alkoholfogyasztási szokásait is vizsgálták. Eszerint a szakiskolások közül minden ötödik már fogyasztott kábítószert, a gimnáziumban és szakközépiskolában a drogot kipróbálók aránya 11-12 százalék volt. Az első kábítószer-fogyasztás időpontja korábbra tolódott, már 14 éves korukban kipróbálják a marihuánát, speedet vagy ecstasyt, az úgynevezett keményebb drogokat pedig jellemzően 15-16 évesen. A drogfogyasztók baráti társasága főleg az idősebbekből kerül ki, a nem fogyasztók inkább a saját korosztályukkal barátkoznak. A sport valószínűleg erős visszatartó erőt jelent a kábítószer-fogyasztásban.

Számítógépes bűnözésükre a szerzői művek letöltése jellemző, 50,9 százalékuk már töltött le, nagy hányaduk a szülővel együtt. Jellemzően enyhe a "számítógépes deviancia" társadalmi megítélése. A fiatalok 7,8 százaléka pedig "hackerkedik" is, azaz hatolt már be illetéktelenül számítógépes rendszerekbe. Általában 14-15 éves korukban kezdik ezt, amikor már megfelelő a számítástechnikai tudásuk.

A vandalizmus, köztéri tárgyak megrongálása, zseblopás, bolti lopás nagyobb arányú azoknál a gyerekeknél, akiknek állandó baráti társaságuk van, de nem tekintik a társaságukat bandának.

A magyar fiatalok pesszimistábbak kortársaiknál. Félnek attól, hogy nem lesz munkájuk, félnek attól, hogy nem tudnak teljesíteni az iskolában. Már nem is tudják mitől, de félnek. Aggasztó jel lehet az is, hogy a magyar tinik értékrendjének élén áll a gazdagság megszerzése. Kelettől Nyugatig mindenütt az értékek élbolyában említik a fiatalok a pénzt. De Nyugaton azért előrébb van a boldogság, az igazi társ megtalálása, Keleten pedig a barátság, a család. Nálunk a pénz mindent üt. Meglepő, de tény hogy a régió más országaihoz képest markáns értékként jelenik meg a magyaroknál a büntetés. A magyar tinik szerint nálunk csak akkor javulnak a dolgok, ha majd büntetnek: akkor lesz tiszta az utca, akkor védjük a környezetet, akkor lesz kevesebb ittas vezetés. Belső összefogásról, értékkövetésről szó sem esik.

Nincsenek megjegyzések: