2008. október 7., kedd

Jel

Az aktív erőszakmentesség jele új szimbólum, mely az emberiség legősibb törekvéseire hangol: fizikailag két koncentrikus körből áll, melyek között egy-egy körív teremti meg a kapcsolatot. A kör évezredek óta sok jelentéssel bír, de a legtöbbjük a tökéletességhez kötődik. Jelképezheti például az emberi lényt, mivel az emberi lelket is tekinthetjük tökéletesnek, de akár az univerzumot, mint a tökéletes mindenséget.


Két, egymáshoz kapcsolódó, de önálló tartalommal is bír. Első értelmezés szerint a belső kör a személyt szimbolizálja, a külső kör az őt körülvevő társadalmat, bolygót, univerzumot; a két körív pedig a közöttük lévő kapcsolatot, hisz az aktív erőszakmentesség egy alkotó életmódot javasol, ahol sokat teszünk az emberiségért, de mi magunk is sokat gyarapszunk ebből.


A másik értelmezés ezzel párhuzamosan az erőszakmentesség két legfontosabb, számos vallás és kultúra által ismert javaslatára épül. Eszerint a belső kör jelöli a belső egységet (Tedd azt, amit érzel és gondolsz!), a külső kör jelöli a külső egységet (Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak!); a két körív pedig ezen javaslatok szétválaszthatatlanságát, egységét képviseli.

A teljes jel, mint szimbólum pedig egyértelműen egy spirálszerű, mozgásban lévő, dinamikusan táguló képzetet kelt, ami az aktív erőszakmentesség erejét és világot átalakító szerepét mutatja meg.


Neked mi jut eszedbe róla?

3 megjegyzés:

Balázs írta...

Nekem egy Jin-Jang.

Brúnó írta...

Rózsabimbó felülnézetben.

SoldierOfPeace írta...

Forgószél felülről :)