2010. január 19., kedd

A pozíciókról (ágyban)

Melyek a leggyakoribb pozíciók, és milyen személyiségjegyek kapcsolhatók az egyes pozíciókhoz? - ezekre a kérdésekre kereste a választ egy brit alváskutató csoport.

"Éber állapotban igyekszünk figyelni a testbeszédre, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy tudattalan állapotban mi jön át a személyiségből" - nyilatkozta Chris Idzikowski kutatásvezető, a brit Surrey Egyetem tanára, és egy alvási problémákkal foglalkozó tanácsadó intézet igazgatója. Kutatásuk, amelyben 1.000 ember vett részt, hat közkedvelt alvási pozíciót azonosított.


1. Magzati pozíció (oldalt alvás)

A legnépszerűbb alvási pozíciónak az oldalon történő összegömbölyödés, a magzati pozíció bizonyult. Az emberek 51 százaléka alszik így, a nőknél kétszer jellemzőbb, mint a férfiaknál. Az így alvók rendszerint szerény, elsőre távolságtartó, félénk, ám hamar feloldódó, érzékeny személyiségjegyeket mutatnak.

2. Tölgyfa pozíció (oldalt alvás)

A tölgyfának nevezett pozícióban - oldalt fekve, lábak kinyújtva, kezek a test mellé simulva - alvók társaságot kedvelő, könnyed személyiségek. Az emberek 14 százaléka alszik így. A kutató szerint az ily módon pihenők könnyen megbíznak idegenekben, sőt, időnként naivak, hiszékenyek is.

3. Könyörgő pozíció (oldalt alvás)

A tölgyfához hasonló pozícióban alszanak ők, azaz oldalukon, lábak kinyújtva, de kezük a testük előtt hever. Az embereknek 13 százaléka alszik így. Nyitott, de kissé gyanakvó és cinikus személyiségek ők. Lassan döntenek, de ha elhatározzák magukat, megingathatatlanok.

4. Katona pozíció (háton alvás)

Katona pozícióban, azaz háton, kezük az oldaluknál, alszik az emberek 8 százaléka. Ők többnyire csendesek és zárkózottak. Nem szeretik a sok hűhót, és általában komolyabb elvárásaik vannak embertársaik felé. A katona pozícióban alvók nagy része horkol, és gyakrabban panaszkodik arra, hogy rosszul aludt, mint az egyéb pózokban alvók.

5. Szabadesés pozíció (hason alvás)

Hason fekvés közben a kéz vagy öleli a párnát, vagy a fej mellett van előrenyújtva. A megkérdezettek 7 százaléka preferálta ezt a pozitúrát. Ők jellemzően társaságkedvelő, gyakran kissé pimasz személyiségek, akik a kritikát nem igazán bírják.

6. Tengericsillag pozíció (háton alvás)

A legritkább pozíció, az emberek csupán öt százaléka alszik tengericsillag pozícióban, azaz hanyatt fekve, lábukat, karjukat széttárva. A kutatás szerint ők jellemzően igénytelen, szerény emberek. Nem szeretnek a középpontban lenni, viszont jó barátok, lehet rájuk számítani. Jellemzően horkolnak.

1 megjegyzés:

d_v írta...

Ez semmi! :D
Én 90 %-os biztonsággal meg tudom mondani, hogy a franciaágyon hol alszik a nő, hol a férfi. Sőt azt is, hogy a passzív vagy aktív melegek hol alszanak (az u.-nál a dominásabbat). :o)