2010. április 13., kedd

Adj király katonát!

Döbbenetes és szomorú is egyben, hogy a béke vallásai mennyi szenvedést okoztak egyéni és közösségi szinten egyaránt. Valami kezd körvonalazódni ezzel kapcsolatban számomra. (A reggeli zuhanyzás termékenyítően hat az agytekervényeimre.)

Ha DQ szerint úgy tekintjük, hogy kelet és nyugat ikertestvérek, egyazon elvevő paradigma más-más kulturális megnyilvánulásai, akkor le kell vonnunk azt a következtetést, miszerint: az elvevő társadalmi viszonyok hatnak a világvallásaink mindegyikére. Vagy úgy, hogy arra keresnek kiúttalan módon megoldásokat, és / vagy azt akarják kézzel-lábbal, szentelt vízzel, koronával legitimálni, elfogadhatóvá tenni a pórnép számára. És itt nem csupán a primer "siralomvölgy contra mennyország" paradigmára gondolok, hanem egy sokkal szélesebb és észrevétlen módon ható monda erejére. Ez a monda elhiteti velünk, hogy a szaporodjatok és sokasodjatok a legfőbb parancs, akkor is, ha beledöglünk. Ez a monda tanítja, hogy Jézus az emberekért, az ő üdvösségükért jött, nem a bálnákért vagy a bengáli tigrisekért. Azok csupán díszletei a teremtés csúcsaként létrejött homo sapiens életterének. Ha ezek az alacsonyabb rendű lények útban vannak, gátlás nélkül elpusztíthatók, mint például a "fölösleges", sőt bosszantó rágcsálók, rókák vagy borzok.

Miért nem sikerül a kereszténységnek átütő sikert elérni társadalmi szinten? Miért valósult meg az evangélium 2-3 %-a az eddigi röpke kétezer év során? Mert tévedésre épült. Arra a félreértésre, hogy ezt a totalitárius gondolkodásmódot totalitárius eszközökkel meg lehet változtatni. Nem kizárólag a sötét középkor brutalitása volt a kardok árán szerzett nyugalom, ez az arrogancia ott bujkál már a názáreti ács szavai mögött is. A szentimentalista réteg hangját újra és újra elnyomja az a józan többség, hogy "vágd orrba a téged bal felől megütőt, hogy eszébe ne jusson a jobb arcodhoz nyúlni".

És itt jön egy gondolati csavar. Biztos, hogy ez a hit rákfenéje? Lehet, hogy ez a túlélési ösztön a meghagyók gyökerekig visszanyúló öröksége, ami felszínre tör, ha élet-halál kérdéssé válik egy problémás helyzet? Lehet, hogy a szelídség üzenetét nem pártolja az evolúció? Lehet, hogy egy nyámnyila credo helyett valami harcosabb SZMSZ biztosíthatná a "Krisztus-hit" fennmaradását és használhatóságát is?

A szexista Vatikán lecserélése egy "Zöld-Center"-re csak egyenruha-váltás lenne a hódító kultúra testén. Elvevő parasztok alapították az összes világvallást. Jól tudom, már az én fejemben is megfordult az ötlet. :) Ez a szörnyű fantom csak önmaga feloszlatásával tudná begyógyítani az által okozott sebeket, krátereket. A partizánmozgalom kívülről dobált bombái nem tudnak halálos csapást mérni rá. Szorgos hangya-népünk az élete árán is kijavítaná az így támadt réseket. Magukat a hangyákat lenne jó rávenni arra, hogy maradjanak a saját bolyuk biztonságában és ne akarjanak világhatalmat... De hogyan kell hangyát idomítani? :)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Egy biztos, amíg a szorgos hangyák legfontosabb szervei: a szív, a gyomor és a tökük, az agy pedig jó esetben az első tízben csápol, addig esélytelen a szemfölnyitás és a rávevés.