2010. április 29., csütörtök

Pitypang

A pongyola pitypangot (gyermekláncfüvet) általában gyomnövényként tartjuk számon, hiszen vadon nő és nem túl gyakori a felhasználása. Ám akadnak olyanok is, akik gyógyászati céllal termesztik. Szinte az első tavaszi növény, mely élénksárga színével elvarázsolja a tájat.

A természet patikájának kiemelkedő tagja, hiszen gyökerei és levelei ásványi anyagokban, vitaminokban bővelkednek. Szinte hihetetlen, hogy ez a kis növény erősíti a májműködést és elősegíti az emésztést, valamint vízhajtó hatással rendelkezik. Szárai oldják az epekövet és szabályozzák az epe működését. Sárgaság ellen is sikeresen alkalmazható.

A gyógynövényboltokban a gyermekláncfű tabletta formájában is megvásárolható, de most egyáltalán nincs rá szükség, hiszen úton-útfélen találkozhatunk a gyönyörű, sárga virágokkal.

Pitypangsaláta hozzávalói:

2 marék pitypanglevél
2 főtt krumpli
1 paradicsom
3 ek olívaolaj
1 ek citromlé
1/3 tk asafoetida
1/3 tk frissen őrölt bors
1 tk só

A főtt krumplit és a paradicsomot felkockázzuk. A pitypangleveleket alaposan megmossuk. Összerakjuk a hozzávalókat és egy kis tálban összekeverjük az öntetet: az olívaolajat, a citromlevet, az asafoetidát és a borsot. Leöntjük vele a zöldségeket, megsózzuk és elkeverjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

autóúton-autóútfélen senki se gyűjtsön pitypangot, ez fontos!

további szólni kell róla, hogy kegyetlenkeserű.

de a nyulak rajonganak érte.

assam