2010. november 11., csütörtök

Vallásszabadság = kereszténység ???

A Schmitt Szalon [értsd: Sándor-palota] újabb terméke szerint a kereszténységre való utalás az alkotmányban "a magyar államiság fennmaradásának letéteményese..." Hogy ez mekkora faszság, azt már 2008 augusztusában kifejtettem itt. Legvadabb álmaim váltak valóra azzal, hogy ennek még aktualitása lett.

A csekély értelmű elnökünk tanácsadói gárdája által vasvillával összedobált anyag logikáját nem kell keresni, sajnos kimaradt a műből. Az a bravúr viszont, amivel az ütős mondatát bizonyítani kívánja, már túl megy a jó ízlés határán is.

Szóval:

A XIX. századi Európában több országon is átsöprő forradalmak az abszolutizmus megdöntéséhez vezettek. Ennek hozományaként az emberi jogok olyan, mint sajtószabadság, vallásszabadság érvényesülése is biztosítottá váltak. Ilyenképpen a vallásszabadság (mint kereszténység) része volt a történeti alkotmányoknak is.


Mit állítunk?
- Hogy a barikádokon püspökök és papok harcoltak az új, szabadabb világ eljöttéért?
- Hogy az egyházi klientúra nem az éppen regnáló hatalom kiszolgálója és szentesítője volt?
- Hogy a vallás szabadságát az abszolutista katolikus birodalomtól nem kellett védeni?
- Hogy a keresztények részéről jelentkezett az egyház és az állam szétválasztásának, a polgári házasságkötés bevezetésének az igénye?

Ne mááááááááááááááá, elnök úr!
Kérem, kapcsolja ki [a kamerát] MOST!

18. cikk

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.

19. cikk

Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Nincsenek megjegyzések: