2010. október 29., péntek

Minden hatalmat a dolgozó OVinak!

Felhívás az alkotmányosság védelmében

Pár napja az Országgyűlés előtt van az az alkotmánymódosítási javaslat, amely korlátozni kívánja az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható törvények körét. Ha a javaslatot elfogadják, a hatályos alkotmányszöveg végérvényesen elszakad az alkotmányos jogállami értékrendtől. Csak akkor mondhatjuk, hogy valóban van alkotmányunk, ha az ki is kényszeríthető.

Ha az alkotmánybíráskodást bizonyos tárgykörökben eltörlik, az ezekben a témákban az alkotmány kikényszeríthetőségét szünteti meg. Az alkotmány így többé nem funkcionálna a közhatalmat korlátok közé szorító és az egyének jogait garantáló alaptörvényként, szabályainak betartása kizárólag a kormányzat jószándékától függene. Olyan nincs, hogy ez ellen semmit nem lehet tenni. A képviselők még elutasíthatják a javaslat elfogadását, vagy akár az előterjesztője is visszavonhatja, ám erről meg kell őket győzni.

A nép – értékelhető hányadban – mi magunk vagyunk, akár egyenként is. Nemcsak lehetőség, mindenkinek egyéni felelőssége is, hogy állást foglaljon az alkotmányosság lerombolásával szemben. Ki-ki vérmérséklete és lehetőségei szerint gondolja végig, mit tehet: különböző módokon élhet politikai szabadságjogaival. Jelenleg két tüntetés szerveződik, preferenciái szerint mindenki részt vehet az egyik vagy a másik demonstráción, vagy akár mindkettőn. Írhat blogbejegyzést, csatlakozhat valahol a tiltakozókhoz, levelet írhat a parlamenti képviselőknek, csinálhat magának alkotmánybírósági kitűzőt. Tegyen bármit, valamit!

Eötvös Károly Intézet
Magyar Helsinki Bizottság

Nincsenek megjegyzések: