2010. október 24., vasárnap

Nem vagytok egyedül!



Külügyminisztere után az amerikai elnök is csatlakozott azokhoz a hírességekhez, akik személyes videoüzenetben biztatják kitartásra a társaik szekálása miatt elkeseredett, elcsüggedt, öngyilkosságot fontolgató meleg tizenéveseket.

"Én nem tudom, milyen az, amikor valakit melegsége miatt pécéznek ki. De tudom, milyen úgy felnőni, hogy az ember olykor nem teljesen odatartozónak érzi magát" - mondja Barack Obama, arra utalva, hogy egy afrikai fekete és egy fehér amerikai nő gyermekeként neki sem volt mindig könnyű.

"Két leánygyermek apjaként megszakad a szívem. Ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie hazánkban. Itt az ideje szertefoszlatni azt a mítoszt, hogy az ugratás, a heccelés a felnőtté válás megkerülhetetlen része" - mondja az elnök a Fehér Ház honlapjára és a YouTube videómegosztó portálra péntekre virradóan feltett üzenetében, arra reagálva, hogy a közelmúltban több tizenéves amerikai fiatal is öngyilkosságba menekült a zaklatások elől.

A világ leghatalmasabb országának első embere arra biztatja az agyonszekált meleg tizenéveseket, hogy forduljanak támogatásért olyan felnőtthöz, akiben bíznak, például szüleikhez, valamelyik tanárjukhoz vagy bárki máshoz, akiről tudják, hogy elfogadja őket olyannak, amilyenek, és ne önmagukat hibáztassák a szekálásért.

"Nem vagytok egyedül, nem csináltatok semmi rosszat. Semmivel sem érdemeltétek ki, hogy bántsanak benneteket. Odakinn egy lehetőségekkel teli egész világ vár rátok. Idővel belátjátok, hogy másságotok büszkeség és erő forrása lehet" - hangzik a bátorító üzenet.
Néhány nappal korábban Hillary Clinton külügyminiszter, volt szenátor és first lady fordult hasonló üzenettel a zaklatások, a kirekesztés miatt elkeseredett homoszexuális fiatalokhoz.

Az It Gets Better (Jobbra fordulnak a dolgok) elnevezésű spontán kampány keretében már több mint 2000 híres vagy ismeretlen ember (többségében saját tapasztalatból beszélő meleg) tett fel a meleg fiatalokat bátorító videoüzenetet az internetre, ezeket négy hét alatt több mint 10 millió alkalommal töltötték le.

Különösen nagy feltűnést keltett egy texasi önkormányzati képviselő, a Fort Worth-i Joel Burns megindító videóüzenete, amelyben a politikus elcsukló hangon, könnyeivel küszködve, a teljes képviselőtestület előtt beszél arról, milyen volt mássága miatt szekált fiatalnak lenni; csak az ő videóját már közel kétmillióan töltötték le.

Legutóbb a Broadway 40 sztárja fogott össze, hogy lelket öntsön az életüket kilátástalannak látó meleg fiatalokba. A színészek, akik között sok meleg van, tapasztalatból jól tudják, milyen agyonszekált fiatalnak lenni, akár csak a színházhoz való vonzódásuk miatt is.

Hatter.hu

Nincsenek megjegyzések: