2009. december 3., csütörtök

A nemzetközi helyzet...

Globális helyzet

A legfrissebb UNAIDS adatok szerint a HIV vírusával újonnan fertőződött személyek száma 17%-kal csökkent az elmúlt 8 év során. 2001 óta Afrika szub-szaharai régiójában 15%-kal csökkent az új fertőzések száma, amely közel 400.000-rel kevesebb új HIV-fertőzöttet jelentett 2008-ban ebben a régióban. Kelet-Ázsiában 25%-kal, Dél- és Dél-Kelet Ázsiában 10%-kal csökkent a HIV-incidencia. Kelet-Európában az intravénás kábítószer-használók között a HIV-fertőzöttek számának drámai emelkedése után a járvány terjedése jelentősen mérséklődött, azonban néhány országban az incidencia erősödésére utaló jeleket észlelnek.

A legutóbbi becslés szerint ma a világon 33,4 millió HIV-fertőzött ember él (a becslés alsó és felső határa: 31,1 millió - 35,8 millió), számuk magasabb, mint a HIV-járvány kezdete óta bármikor, és ez elsősorban a hatékony antiretrovirális kezelésnek köszönhető.

Az AIDS-halálozások száma 10 %-kal csökkent, 1996 óta közel 2,9 millió ember köszönheti az életét a hatékony terápiának. Az antiretrovirális terápia bevezetésének fontos szerepe volt az anyáról magzatra történő terjedés megakadályozásában, 2001 óta 200.000 gyermek fertőződését sikerült így
elkerülni.

A megelőzés azonban sajnos nem tart lépést a HIV/AIDS-járvány változásával. A példának okáért Kelet-Európában, ahol eddig a legtöbb HIV-fertőzött az intravénás kábítószer-használók közül került ki, most a kábítószer-használók partnerei vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve. Hasonló a helyzet Ázsiában, ahol eddig a járvány fő mozgató rugója a szexipar és az intravénás szerhasználat volt, most viszont a heteroszexuális párok közül került ki a legtöbb újonnan fertőzött. Kevés a HIV-prevenciós program a 25 éven felüliek, házasok vagy tartós párkapcsolatban élők, özvegyek és elváltak számára.

Annak érdekében, hogy a HIV/AIDS-szel élő emberek kapcsolattartását segítsék elő, a UNAIDS létrehozta az AIDSspace.org internetes portált. A honlap egy olyan információs hálózat kiépülését segíti, amelynek tagjai a HIV-vel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat, média információkat, és konferenciák anyagait osztják meg egymással, hasonlóképpen, mint például a Facebook, a MySpace, a LinkedIn stb. közösségi oldalakon.

Forrás: www.who.int

Európában

A HIV-fertőzés még mindig komoly közegészségügyi kihívást jelent Európában, mivel 2008-ban több európai ország is növekvő incidenciát jelentett. Összesen 25.656 HIV-pozitív esetet jelentettek az Európai Unió és az EU/EEA gazdasági térség országaiból, ami azt jelenti, hogy minden egymillió európai lakosra 61 újonnan felderített HIV-pozitív eset jut. A legmagasabb incidenciát Észtországból (406/egymillió lakos), Lettországból (158/egymillió lakos) és Nagy-Britanniából (119/egymillió lakos) jelentették. 2008-ban az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek 40%-a a homoszexuális férfiak közül került ki, az újonnan fertőzöttek 29%-a heteroszexuális kapcsolat, 6%-a intravénás szerhasználat révén fertőződött. Azoknak az eseteknek a száma, amelyeknél a fertőződés módja tisztázatlan maradt, mintegy harmadával nőtt a 2007. évhez képest.

Összesen 5.218 AIDS-esetet jelentettek 2008-ban, így a múlt évben Európában 11 AIDS megbetegedés jutott minden egymillió lakosra. A legmagasabb morbiditást Észtországból (46/egymillió lakos), Lettországból (44/egymillió lakos), Portugáliából (36/egymillió lakos) és Spanyolországból (29/egymillió lakos) jelentették. Az AIDS megbetegedések száma 2000-2007. között 36%-kal, 2008-ban több mint 50%-kal csökkent. Az AIDS megbetegedések számának folyamatos csökkenése egyrészt az antiretrovirális terápia mind szélesebb körben való elérhetőségének, másrészt az utóbbi években tapasztalt késői jelentéseknek köszönhető.

Forrás: www.eurosurveillance.org

Nincsenek megjegyzések: