2010. február 1., hétfő

Két évszak - három proletárok (megjavítjuk a macit)

És együtt alszik majd az oroszlán és a borjú, de a borjú nem alszik majd jól. (Woody Allen)

Szombat este nyolckor A hülyeség kora című filmet vetítették a Pocokban, majd beszélgettünk a látottakról. A film 2055-ben, egy pusztulásra ítélt világban játszódik. "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész - számára már archív, 2008-as filmfelvételek nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő hús-vér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis egyformán szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.

A társalgás - számomra egyre nehezebben viselhető módon - egy mederben csordogállt, főként a vitavezető ölében fekvő kérdőív miatt: "Mit tehetünk a változásokért?" mottóval. Maga a film is felveti, hogy a jelenlegi fogyasztás mellett Amerikának (értsd: USA) kb. 8 földgolyóra lenne szüksége. Azt, hogy gondolkodásbeli változás is szükséges, nem csupán takarékossági projektek, nemigen ment át a "közbeszéd" kemény falán. Hiába a riogatás, hogy két (igen szélsőséges) évszakra fog szűkülni az életünk, forró nyarakra és kemény telekre; hiába a vízió, hogy ázsiai éhség-menekült hullám fogja elárasztani a még jólétben terpeszkedő nyugatot...

De valóban mit tehetnénk? Megszavazzuk a társasházi közgyűlésen az ablakszigetelést, nem folyatjuk fogmosás közben fölöslegesen a csapot, szelektíven gyűjtjük a műanyag palackokat (nem üveg!). A Quinn-dogma szerint nem a programok, hanem új gondolkodásmód, programok nélkül... A kommunizmus ebből a szempontból nem volt jelentős váltás, csak a bölcső mellől száműzte az osztályellenség-uralkodókat és prolikra váltotta őket. Az alapmese, a mém tovább ring és ringat bennünket: értünk, emberekért, ÉRTÜNK VAN AZ EGÉSZ UNIVERZUM!

Ki beszéli azt az eretnek nyelvet, hogy a homo sapiens (egyik!) csoportja fajelméleti alapon, tervszerűen és kíméletlenül írtja a többieket?

Lehet, hogy nem fog fájni. Lehet, hogy jobb szomjan halni azzal a mondával az ajkunkon, hogy a szenvedésünk szükséges a világ üdvösségéhez? Jobb megbújni a "valaki majd csak megment minket" köpenye alatt, mint megtanulni tüzet gyújtani, állatbőrt kikészíteni, koplalni napokat... Jobb nem is foglalkozni ezzel az őrülettel.

Nincsenek megjegyzések: