2010. február 3., szerda

A múlt elmúlt... ne fűrészelj fűrészport!

Hamvas írja a Bor filozófiájában:

Az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bármikor, bárhol, bárhogyan. De itt is, ott is minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot... ha szobában vagy, előbb mindig teríts asztalodra kendőt. A barbár viaszosvászonról iszik... Minden esetben előbb egyél, legalább néhány szem diót, mogyorót, vagy mandulát. Erre az olajos magra a bor íze kibontakozik. Késő ősszel asztalodon legyen mindig gesztenye, akár főve, akár sülve, akár valamilyen süteményben, és a még csípős újbort erre igyad. A krizantémról meg ne feledkezz! ...helyesen jó bort csak az tud inni, aki... állandóan költőket olvas, muzsikát legalább hallgat, ha maga nem is csinál, és képekben gyönyörködik.

Talán a sors fintora, hogy 15 év elteltével most olvastam újra Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! c. könyvét. Egy hosszabb idézet ebben a blogban már olvasható volt tőle. Most jöjjön egy prózaibb szakasz:

...kibírtuk, hogy a táborban eltöltött idő alatt egyáltalán nem moshattunk fogat, s a minden bizonnyal tetemesen vitaminhiányos táplálkozás ellenére jobb állapotban volt az ínyünk, mint azelőtt bármikor... Kibírtuk azt is, hogy egy féléven át ugyanazt az inget kellett viselnünk, pedig a legjobb jóakarattal sem ismerhető föl többé, hogy az valamikor ing volt; kibírtuk, hogy napokon át nem mosakodhattunk, még elnagyoltan sem, mert a fürdő vízvezetéke befagyott... a földmunkától egyébként is piszkos kezeink tele voltak sérülésekkel... az az ember, akit korábban a szomszédos szobából hallható legkisebb zaj is felébresztett... most a mellette fekvő bajtársához préselődve annak horkolását a saját fülétől néhány centiméterre kénytelen elviselni, s ennek ellenére, alig hogy letette a fejét, mély álomba zuhan... az ember állítólag mindent meg tud szokni - de ne kérdezzék meg, milyen áron...

Miféle szörnylény hát az ember? - kérdezi Pascal (Gondolatok, 358.), és nem várat meg a válasszal:
Az ember sem nem angyal, sem nem állat, s a legnagyobb baj az, hogy aki angyal akar lenni, állattá lesz.

Nincsenek megjegyzések: