2010. június 24., csütörtök

Második hét

Várandós kismamák hetekben mérik az életet, amit pillanatok alatt hónapokra tudnak váltani. Jó ez a Jálics könyv, csak belelapozok - mint egy terhesgondozó kiskönyvbe -, és tudom, mennyi van még hátra a születésig. Pár gondolat a második hétről:

Nincs szükség arra, hogy a hitedet a hétköznapokba átültesd. Egyszerűen nézd meg a hétköznapjaidat és meglátod, mekkora a hited.

MEDITÁCIÓ = éberen ott lenni, érdeklődésből ott lenni és következetesen ott maradni (az észlelésnél). Anélkül, hogy harcolnál a gondolatok ellen.

Akkor válsz szabaddá, ha le tudsz mondani az elérni-akarásról. A materiális világban felhalmozhatunk javakat, a lélek birodalmában semmit sem birtokolhatunk és az eseményeket sem tudjuk befolyásolni. Ha valamit meg akarsz tartani, kicsúszik a kezeid közül...

A csendes meditáció olyan, mint a hétköznapok nagyító alatt. Jobban észre vesszük az apróbb mozzanatokat is. Nem kell mindent irányítanunk. Engedd meg azt is, hogy szomorú vagy, ne félj megélni ezt az érzést, engedd közel magadhoz.

Az elérni-akarás és az eltökéltség között nagyon nagy különbség van. Az elérni akarás az eredményekre irányul. Az eltökéltség viszont független a sikertől - olyan lelki magatartás, amellyel valaminek nekikezdesz, magadat egy dolgonak szenteled, és teljesen odaadod magad valaminek. Az, hogy ezt siker koronázza vagy sem, csak másodlagos. Az elérni-akarás akaraterőt követel, amely kiterjed az egész testünkre, feszültséget okozva és tartós sikeretlenség esetén a feszültség csak növekszik és kimerüléshez vezet.

A figyelésben nem mi határozzuk meg azt, ami jön. A szemlélődés nem cselekvés, hanem egy történés megengedése - lemondás az aktív cselekvésről... Ha már a jelenben vagy, nem fogod magadat másokhoz hasonlítani.

Egyszerűen úgy magadra nézni, amilyen vagy. Engedd meg azt is, hogy gondolataid legyenek. Engedd meg, hogy nem tudsz érezni semmit. Engedd meg magadnak, hogy tehetetlen vagy. Engedd meg, hogy nem vagy olyan, mint amilyennek "lenned kellene". Engedd meg magadnak, hogy semmin sem változtatsz. Tanuld meg megadással és könnyedséggel látni magadat olyannak, amilyen vagy. Engesztelődj ki az érzéseiddel. Ezeknek mind szabad így lenniük, és maradhatnak úgy, ahogy vannak. Semmit sem kell megváltoztatnod.

Nincsenek megjegyzések: