2010. június 13., vasárnap

Nyomasincs tigrisünk

- Nyomát sem találták... - Ez az utolsó gondolat Pi-től. Arra emlékeztet, amivel a DQ az Izmaelt zárta: "Ha a gorilla eltűnik, marad-e reménye az embernek?"

- ... És ezt nehéz elhinni, nem igaz? Amerikában nincsenek tigrisek. Ha egy vad tigris kószálna odakinn, nem gondolja, hogy a rendőrség már hallott volna felőle? ... Mr. Patel, egy tigris hihetetlenül veszedelmes vadállat. Hogyan maradhatott volna maga életben, összezárva egy ilyen mentőcsónakban? Ez...

- Maga szemlátomást nem tudja, hogy a vadállatok számára mi különös és ijesztő faj vagyunk. Félelemmel töltjük el őket. Kerülnek bennünket, amennyire csak lehet. Évszázadokba telt, mire egy-két alkalmazkodóképes állat félelmét elaltattuk - ezt hívják háziasításnak -, de a legtöbb egyszerűen nem tud úrrá lenni a félelmén... A vadállatok csakis végső elkeseredésükben szállnak harcba velünk. Akkor, amikor úgy érzik, nincs más kiút. Ha minden kötél szakad.

- Egy mentőcsónakban? Ugyan már, Mr. Patel, ezt nehéz elhinni.

- Nehéz elhinni? ... Indiai állatkertek máig szigorúan titkolják, de 1971-ben a Bara nevű jegesmedve megszökött a Kalkuttai Állatkertből. Sohasem látták többé... szabadon él valahol a Hugli folyó partján. Ha fognánk Tokió városát, felfordítanánk és jól megráznánk, elképednének, hogy mennyi állat potyogna ki belőle: borzok, farkasok, boa constrictorok, komodói varánuszok, krokodilok,struccok, páviánok, vízidisznók, leopárdok, lamantinok, kérődzők minden mennyiségben... És ezek után azt várják, hogy megtaláljanak egy tigrist a mexikói dzsungelben? Nevetséges, egyszerűen nevetséges... A nagyvárosiak arroganciája! Metropolisaikba az Édenkert minden állatát oda tudják képzelni, de az én falumtól egy bengáli tigrist is megtagadnának! Ha a puszta lehetőségben is elbotlanak, minek élnek egyáltalán? Nem nehéz-e elhinni a szerelmet?

- Mr. Patel...

- Ne bosszantsanak az udvariaskodásukkal! A szerelmet is nehéz elhinni, kérdezzék meg bármelyik szerelmest. Az életet is nehéz elhinni, kérdezzék meg bármelyik tudóst. Az Istent is nehéz elhinni, kérdezzék meg bármelyik hívőt. Mi a bajuk azzal, hogy nehéz elhinni valamit?

- Csupán ésszerűek akarunk lenni.

- Akárcsak én! Minden pillanatban az ésszerűséget alkalmaztam. Ésszerűséggel élelemre, ruhára, menedékre lehet szert tenni. Az ésszerűség a legjobb szerszámkészlet. Ésszerűséggel tudjuk távol tartani magunktól a tigriseket. De aki túlzásba viszi az ésszerűséget, az a világegyetemet is kiönti a fürdővízzel.


Amikor a Nap majd - vörös óriásként - magához szippantja az olvadt Földet, kit foglalkoztat akkor a bengáli tigrisek sorsa?

1 megjegyzés:

Lord_Soth_ írta...

Jövök kotnyeleskedni:

A napból nem feltétlenül lesz vörös óriás. :)

De a gondolatot értem. Amúgy meg ez 5 milliárd év múlva lesz. Ha elélünk addig, akkor csak egy könnyű sóhaj kíséretében őrölünk majd, hogy végre vége!!! :)