2009. július 1., szerda

Új falak tövében

Két hónapja írtam a Sem emlék, sem varázslat c. versről. Ma reggel az a két sora jutott eszembe, hogy

...az új falak tövében felhangzik majd szavam;
magamban élem át mindazt, mi hátravan...

Tegnap Balázzsal az EMK-ról is beszélgettünk. A körül mozogtak a gondolataink, hogy a négy lépés közül melyik a fontosabb. A belső (érzés-szükséglet) és a külső (megyfigyelés-kérés) régiók közötti megkülönböztetés már a perezentációnk 1.0-ás verziójában is megjelenik; abból sem csináltunk titkot, hogy az érzésnek a szükséglettel szorosan összekapcsolt megfogalmazása működőképes.

Két vicces érzés:
"Apa, Túró Rudi érzésem van...!" (Szabó Theodor)
"Olyan vagyok, mint egy repülő, piros pöttyös tehéncsorda." (Kicsijosh)

A pozitív és negatív érzések kifejezéséhez M. Rosenberg könyve két, igen népes listát közöl. Valójában öt-hat szóval is viszonylat jó elboldogulunk, ha kerüljük az irodalmi "sallangokat". A szükségletek más dió. Valójában megközelíthetjük úgy is az embert, mint aki szükségletek halmaza. Ezen a "törzsön" jelennek meg az érzések, annak megfelelően, hogy mi történt a szükségleteinkkel. Ezt a belső világot veszik körül, mintegy burokként a megfigyeléseink és a másokhoz intézett kéréseink. Úgy is mondhatjuk, hogy ezen utóbbi elemek biztosítanak kommunikációs teret az ÉN és a TE között.

Ez az új fajta antropológia teszi kezelhetővé azt a dilemmát is, hogy lehetek-e, illetve tudok-e permanens módon empátiával viszonyulni másokhoz. Az együttérző kommunikáció attól nem manipulációs stratégia, hogy új szemléletmódja van az emberről, azaz önmagáról és a másikról. A szeretet nyelve ez, aki nem jó eszközzé akarja szelíditeni a másikat saját (akár nemes) céljai eléréséhez, hanem agapé (meg akarja adni a másiknak azt, ami neki leginkább hiányzik). Ingyen.

Igen, szerintem "ördögtől való" (!ez nem teológiai kifejezés!), hogy kisebb nagyobb szolgáltatásainkat pénzért nyújtjuk egymásnak. Igen, hiszek abban az új világban, amelyben a szükségleteink kielégítésére adott közös válasz a legnagyobb siker, ahol a versengés nen kap nagyobb szerepet az együttműködésnél.

Az új falaknak új emberek életének a díszletei lesznek. Ha leszünk egyáltalán...

1 megjegyzés:

Ria írta...

"hiszek abban az új világban, amelyben a szükségleteink kielégítésére adott közös válasz a legnagyobb siker, ahol a versengés nen kap nagyobb szerepet az együttműködésnél."

Én is hiszek ebben az új világban!
S bízom abban, hogy leszünk!