2009. december 1., kedd

A számok mögött

Magyarországon nem ismert a tényleges HIV fertőzöttek száma; a szakemberek gyakran a ténylegesen kiszűrtek három-ötszörösére teszik. 2008. december 31-én nálunk 1.334 ismert HIV fertőzött élt (1.630 kiszűrt HIV pozitív, akik közül 269 meghalt), így ha a ténylegesen HIV fertőzöttek száma "csupán" ennek 5-szöröse, akkor körülbelül 6.700 emberről van szó. Ha a szexuálisan aktív lakosságot mintegy 7.000.000-ra becsüljük, akkor ez 0,11%-os HIV fertőzöttséget jelent. Ezzel szemben bizonyos kampányszerű szűrővizsgálatokon ennél lényegesen rosszabb arányok adódtak [Erotika Kiállítás 300-ból 3 (1%), AIDS Világnap 300-ból 4 (1,33%)].

Az eddig Magyarországon kiszűrt HIV fertőzöttek közül 847 homoszexuális 279 pedig heteroszexuális úton kapta el a fertőzést, ami 75,22% - 24,78%-os aránynak felel meg. Átlagosan minden 139. homoszexuális vagy biszexuális, és átlagosan minden 5556. heteroszexuális fertőzött. A 20-45 közötti nők körében az AIDS a harmadik vezető halálok.

1981-ben, az AIDS felfedezésekor még úgy gondolta az orvosszakma, hogy sikerült egy, kizárólag a meleg férfiak közösségét sújtó nyavalyát azonosítaniuk (pont emiatt eleinte GRID-nek, vagyis gay-related immunodeficiency disease-nek, a férfi homoszexualitáshoz köthető immunhiányos betegségnek hívták a tünetegyüttest). A kétezredik évre, amikorra a női fertőzöttek száma utolérte a férfiakét, egyértelműen bebizonyosodott, hogy a józan ésszel szemben ismét az előítéleteink ordítottak hangosabban.

Nekem is van HIV+ ismerősöm: három, akikről biztosan tudom és kb. 15, akikről nem is sejtem (talán ők sem). Eszembe jut Gyula, aki a negyedik lehetne, ha nem csak az életben maradtakkal kalkulálnék. Pedig milyen élet volt benne, mennyi életszeretet és finomság. A László kórházból hazaszökött néha, amíg volt ereje hozzá. Csak messziről tudtam követni a halál előtti szorongásában. Van-e, lesz-e élet a halál előtt? Lehet, hogy nincs rá egyértelmű válasz... Ha kíváncsi vagy rá, MARADJ ÉLETBEN!

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Isteni a blogod új ruhája. Honnan olyan ismerős?... :D :P

Unknown írta...

És hogy a tartalomra is reagáljak. Én még úgy tudtam, 8-10-szeresre tehető a ki nem szűrt HIV-pozitívok száma a kiszűrtekhez képest. Figyelembe véve, hogy Magyarországon 4 éven át (igen, az Orbán-kormány regnálása idején) egyáltalán nem volt célzott, központi HIV-prevenció, sőt, a szűrés anonimitását is betiltották, valószínűnek tartom, hogy nálunk ez az arány jellemzőbb.
Még egy fontos, statisztikai jellegű dolog, amit sokszor elfelejtenek a kiszűrt fertőzöttek szexuális irányultságával kapcsolatban. Ez pedig az, hogy mivel a - hangosan ordító előítéletek következtében - az AIDS még mindig a "buzik betegségeként" él a köztudatban, ezért a melegek nagyobb arányban járnak szűrésre, mint a heterók ill. biszexek. Ezért aztán a kiszűrtek között jóval magasabb a homoszexuális úton fertőződöttek aránya, mint a heteroszexuális úton fertőződötteké - miközben a teljes sokaságot tekintve talán egyforma az arány.

Ria írta...

Hirtelen azt hittem, eltévedtem.
De tetszik.:)

d_v írta...

Szerintem ezek nagyon torz adatok, főleg hogy minden 139. homoszexuális vagy biszexuális fertőzött, heteróknál meg minden 5556, sőt, csak a sztereotípiát erősíti.
Én csak egyszer csináltattam HIV tesztet, öt évvel ezelőtt, amikor összejöttünk. Akkor nem töltöttünk ki semmilyen papírt, mert mindkettőnknek negatív lett. (És azóta sem vagyunk azok, ez tök biztos :o) ) Tehát csak azok töltik ki, akik HIV+ok, és szerintem ekkor az egyébként heteró figura rögtön a (homoszexuális)/biszexuális mezőt tölti ki (ami nincs megkülönböztetve, mint pl. a sokat hangoztatott 4 %), annak ellenére is, hogy életében pl. csak egy közös f*szverés volt azonos neművel, de ilyenkor tuti bevallja azt az egyet is. Legalábbis nekem ez a teóriám, meglátásom, mármint, hogy ekkor kibukik, hogy az azonos nemű szex nem csak azt a 4%-ot érinti, hanem 80-90 %.
Talán egy apró, de fontos megoldás: el kell érni, hogy külön rublika legyen a homoszexuálisoknak és a biszexuálisoknak.

Más! acsajoknál azt szokták mondani, hogy ha befestik a hajukat egy teljesen más színre, akkor egy újabb mérföldkő előtt állnak.
A honlapod új színt, formát kapott. Khm... :o)
(De lehet, hogy pasikra ez nem vonatkozik :P)