2009. január 9., péntek

Elnöki ebéd

George Bush amerikai elnök szerdán szokatlan módon közös ebéden látta vendégül a Fehér Házban utódát, Barack Obamát, valamint a még életben levő három egykori elnököt, Jimmy Cartert, Bill Clintont és apját, George H. W. Busht. A közös találkozó - amely nem tartozik az elnöki hatalomátadási tradíciók közé, az élő elnökök utoljára 1981-ben látták egymást a Fehér Házban - Obama ötlete volt, amelyet Bush magáévá tett.

Obama a fotózáskor köszönetet mondott Bushnak a meghívásért, a rendkívüli találkozóért. Azt mondta, elődei ismerik az elnökséggel járó nyomást, és szívesen találkozik velük a jövőben is. Bush kijelentette: minden elnök Obama sikerét kívánja. Mint Martha Joynt Kumar, az elnöki hatalomátadási folyamat szakértője rámutatott: az életben lévő elnökök nagyon ritkán találkoznak egymással, főleg nem a januári hatalomátadási periódusban, és a Fehér Ház leendő lakójával közösen. Ha összegyűlnek, akkor többnyire egy korábbi elnököt gyászolnak, ezúttal azonban azért találkoztak, hogy támogassák a hivatalba lépő elnököt.

Most dőlj hátra és képzeld el, hogy 2010 tavasza van. Az Országház Vadász termében díszebédet szolgálnak fel a megválasztott új miniszterelnök tiszteletére. Az eseményen jelen vannak: Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc, akik egy emberként támogatják az ország új vezetőjét, és sikeres kormányzást kívánnak neki... És ő egy új személy lesz ezen a poszton... Ne ébredj vissza! Jobb lesz így.

Nincsenek megjegyzések: