2009. január 23., péntek

Istenről beszélünk?

"Isten valószínűleg nem létezik. Ne aggódjatok, élvezzétek az életet!"

- ez olvasható Londonban 800 busz oldalán. London, Barcelona és Madrid után Genovát is eléri az ateista autóbuszkampány. A liguriai fővárosban február 4-én indul el két autóbusz, amelyeknek oldalán a következő felirat szerepel:

"A rossz hír, hogy Isten nem létezik. A jó hír, hogy nincs is rá szükséged."

Egy 2007. februári felmérés (USA Today/Gallup) szerint az amerikaiak 95 százaléka szavazna egy felkészült katolikus elnökjelöltre, 92 százalék adná voksát egy zsidó jelöltre, 72 százalék egy mormonra. A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy egyébiránt alkalmas ateista jelöltet is támogatna.

Obama az eskütételkor arra a bibliára helyezte kezét, amelyet elődje, a rabszolgaság intézményének Amerikában véget vető 16. elnök, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet elnöki beiktatási ünnepségen azóta sem használtak. Az új elnök az eskü szövegét megtoldotta az Isten engem úgy segéljen szavakkal; a feljegyzések szerint már az első elnök, George Washington így tett. Biden és Obama eskütétele előtt Rick Warren evangéliumi tiszteletes, a kaliforniai Saddleback Egyház lelkésze mondta el a bevezető imát.

Csak kapkodom a fejem. Számomra szinte kinyilatkoztatás erejű volt az a tévéhír, amelyben a képernyőn Borisz Jelcin mellett feltűnt Alekszij pátriárka is. Ez legalább annyira perverz ötletnek tűnt akkor, mintha az új pápát a G8-ak vezető politikusai vinnék hordszéken a koronázásra. II. Alekszij halála után a Kommerszant című moszkvai lap írta, hogy az első orosz ortodox egyházfő volt, akinek megválasztásába nem szólt bele az állam, és olyannyira közelíteni tudta az egyházi és az állami hatalom érdekeit, hogy szinte lehetetlenné vált az elválasztásuk egymástól...

Megértem az ateistákat, hogy elegük van ebből az asszisztenciából. A vallási legitimációból, a trón és oltár szövetségéből. Amennyire joguk van a hívő polgároknak érvelni az meggyőződésük mellett, igénybe véve minden lehetséges eszközt, úgy ez a szabadság dukál a másik oldalnak is. Tessék választani! Tessék pozitív identitást kialakítani! Csak azt fenyegeti a másik eltérő véleménye, ízlése, származása, aki nem biztos a magáéban.

4 megjegyzés:

Endogén opiát írta...

Ez bosszant Téged? Vagy vicces? Vagy?

Brúnó írta...

A választ lásd a folytatásban.

Endogén opiát írta...

Köszönöm, a kibővített változat már nekem is fogható, érthető. Mellesleg egyet is értek.

Ria írta...

Szeretnélek meghívni az "Öt emer öt könyv" játékba.
Rendszeresen olvasom a blogodat.
Úgy gondolom, írásaid alapján, nem utasítasz el élből, megnézed, miről van szó.:-)
Szia: Ria