2008. május 16., péntek

Megszeghetetlen Eskü

A H. P. sorozatból több varázscikk megnyerte már a tetszésemet. Az egymáshoz átruccanó, mozgó festmények és integető fotóalbumok mellett Mrs Weasley családi órája küzdött a dobogós helyért, amíg a megszeghetetlen esküvel nem találkoztam.

Bár önmagában az eskü kifejezés is nagyon ünnepélyes és komoly első hallásra. Vajon az teszi ilyenné a mi fogadalmainkat, hogy végül mégis meg lehet szegni őket? Egy házassági vagy szerzetesi ígéretet egyáltalán mi tehet megtörhetetlenné? Inkább törékenységükben-csodálni-való virágok között járunk, amikor valamit (a magunk kiforratlanságában, pillanatnyi érett vagy félérett valóságunkban) egy életre bevállalunk? A buddhizmus ismeri az ideiglenes szerzetesség intézményét, amikor valaki stigma nélkül módosíthat az életpályáján, újra szabadon választhat. Ha az ismerősem között körbepillantok, alig találok olyat, akinek az első kapcsolata, házassága működik jelenleg is, vagy a papi/szerzetesi életformában kitartott. Feltéve, de meg nem engedve, hogy én választom meg nagyon egyoldalúan a társaságomat, itt valami fundamentálisan hibázhat. Képesek vagyunk egyáltalán ilyen "emberfeletti" teljesítményekre? Vagy nem lehetetlen, csak természetfölötti dolog hűségesen kitartani az első szeretet állapotában?

R. Pál, büntetlen előéletű budapesti lakos eredeti megállapítása, hogy "a szerelem örök, csak mindig más iránt érezzük". Mi számít árulásnak? A szexuális hűtlenség, vagy ha valaki a közös álmot, az együtt felépített lelki-szellemi fészket hagyja el? Lehet-e egyáltalán rangsorolni a hétköznapi és holtomiglan-fajsúlyú árulásaink között?

dr. L. Tamás, bűntelen előéletű országgyűlési képviselő már nem először esküszegéssel gyanúsította meg Balázs barátomat. Mondanom sem kell, hogy ártatlanul. Csak Isten a tudója (feltéve, hogy ért KDNP-ül), hogy a szerzetesi örökfogadalomra, vagy a cölibátusi ígéretre gondolt-e a szóban fogó honatya, így is sikerült - talán szándékán kívül - elgondolkodtatnia engem. Végül az ördög is csak az Isten szekerét tolja…

Ma hajlok arra, hogy méricskélés nélkül, nagy fájdalmat tudok okozni egy súlytalannak tűnő ígéret kihagyásával, egy-egy időpont lemondásával is. Mire lenne jó egy megszeghetetlen eskü?

Nincsenek megjegyzések: