2008. szeptember 21., vasárnap

Közelebb ülhetsz

10.A) Az alkoholbetegek felnőtt gyermekei általában úgy érzik, hogy mások, mint a többi ember

Az alkoholbetegek gyermekei másnak, különbözőnek érzik magukat a többi embertől, mert valamennyire tényleg különböznek. Azonban számszerűen többen vannak ők, mint hinnénk.
Azt feltételezik, hogy mások bármilyen társaságban jól érzik magukat, és csak ők érzik magukat furcsán. Ez nem is különös számukra. Természetesen egyikük sem néz utána, és így nem is tudnak arról, hogy mindenki a maga sajátos módján próbál nem-furcsának tűnni. Ez rád is igaz?

A másság érzésével már gyermekkorod óta együtt élsz, és ha a körülmények nem is bizonyítják ezt, akkor is dominál benned ez az érzés. A többi gyereknek volt arra lehetősége, hogy gyermek legyen. Téged sokkal inkább az foglalkoztatott, ami otthon zajlott. Nem tudtad teljesen elengedni magad, a problémák miatti aggodalom minden mást elhomályosított az életedben.

Az történt veled, ami a családod többi tagjával is. Elszigeteltté váltál. Ennek eredményeként egyre nehezebb volt társadalmi életet élned, egy társaság részévé válnod. Egyszerűen nem fejlődött ki benned a megfelelő társadalmi készség ahhoz, hogy része legyél egy közösségnek, vagy jól érezd magad benne. Találgattad, hogy mi lenne a jó.

Van, aki a vesztegetéssel próbálkozott:

Általában azt adom meg az embereknek, amire az adott pillanatban szükségük van, hogy kedveljenek. Mikor gyerek voltam, figyeltem, amint apám így manipulálta a környezetét, és láttam, milyen remekül sikerül neki. Azt hiszem, ezért gondolhattam azt, hogy nekem ugyanúgy bejön majd.

Van, aki példaképek kreálásával:

Irreálisnak tűnő alanyokat választok ki - eszes, okos, szerető embereket. Olyan példaképeket, akik csak édesek, csak kedvesek, csak szeretők, és így tovább. Nem követhetőeket, hanem csodálhatóakat, olyanokat, akik tökéletesnek tűnnek. Nem választottam magamnak olyat, aki szájhős vagy zsarnok volt.

Vagy a másik szélsőségbe estél:

Mindenki rosszabb volt nálam, akivel barátkoztam. Kiválasztottam az összes tinédzser alkoholistát; azokat a nőket, akik nem tudtak közeli szexuális kapcsolatba kerülni férfiakkal. Nagyon frusztrált voltam serdülő koromban. Kövér lányokkal jártam, nem mertem szép nővel randevúzni. Még most is kevés barátom van.

Az alkoholisták gyermekei nehezen hiszik el, hogy el lehet őket fogadni önmagukért, és azt is, hogy ezt nem kell kiharcolniuk. A másság és elszigeteltség érzése a lelkialkatod részévé vált.

10.B) Közelebb ülhetsz

Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden áldott nap egy kicsit közelebb ülhetsz... (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

A gyermekként átélt elszigeteltség rendkívül megnehezíti a másik emberrel való érintkezést. Érintkezésre vágytál, de nem tudtad elérni. Felnőttként is ugyanezek a nehézségek gyötörnek. Nehéz - ha nem lehetetlen - teljesen legyőzni ezeket az érzéseket, de van mód az elszigeteltség érzésének csökkentésére. Kockázatot és komoly, de szükséges erőfeszítést igényelhet. Először is meg kell kockáztatnod, hogy "esetleg" osztozol másokkal. Ez segít felismerni, hogy bár magányos ember vagy, de azért mégsem különbözöl annyira másoktól.

Lehetőleg tudj meg mindent arról, hogy mit éreznek az alkoholbetegek gyermekei. Ez segít megérteni, hogy nem vagy más. Ha az eszeddel megérted az még nem fogja túlzottan megváltoztatni az érzéseidet, de egy kicsit könnyebbé teszi a törekvéseid. Segíthet, ha csatlakozol egy csoporthoz. Ez lehet egy alkoholbetegek felnőtt gyermekeit szolgáló közösség, vagy bármi más, ahol az emberek megosztják egymással a gondolataikat és az érzéseiket. Mivel nem minden érzésed fonódik össze a múltaddal, segíthet, ha megtudod, melyek kapcsolatosak vele, és melyek nem. Nehezen fogsz olyan csoportot találni, amelyben nincs néhány alkoholbeteg felnőtt gyermeke; tehát nem leszel az egyetlen, bár a csoportban gyakran eltitkolják jelenlétüket a hozzád hasonlók.

Bátran mutasd meg magad. A kockázatban benne van, hogy megengeded másoknak, hogy megismerjenek, és az is, hogy te is jobban megismered önmagad. A fizetség pedig az, hogy elkönyvelhetsz magadnak egy kis sikert a kapcsolatteremtés terén. Kezd csökkenni a magány: hogy egyedül vagy a nagyvilágban.

Csak úgy kaphatod meg azokat a dolgokat, amelyekre igazán vágysz, ha elajándékozod őket. Ha azt szeretnéd, hogy mások megértsenek, biztosítsd ezt úgy, hogy megértést kínálsz fel a környezetednek. Ugyanez igaz akkor is, ha bizalmas közelségben szeretnél érezni valakit magadhoz. Te is közel engeded őt magadhoz, ha azt mondod (nem feltétlenül hangosan): "Közel jöhetsz hozzám, nem félek tőled. Felajánlom neked magamat, a barátságomat, a szeretetemet. Megosztom veled, amire szükségem van, és ez mindkettőnk számára csökkenti az elszigeteltséget."

Nem vagyok biztos abban, hogy az ember valaha is elveszítheti az elszigeteltség érzését. Abban sem, hogy valaki ilyen múlttal valaha is teljes egészében elveszti ezt az érzést. Azonban nem csak az alkoholbetegek felnőtt gyermekei érzik valamelyest másnak vagy nem szorosan a csoporthoz tartozónak magukat. (Például, ha szakember vagy munkahelyi vezető vagy, akkor akaratlanul is elszigetelődsz azoktól, akik az irányításod alatt dolgoznak. Barátságosak lesznek veled, de nem tartozol közéjük: elkülönültnek érzed magad a csoporttól.)

Ha reálisabban kezded látni magad, felfedezted, hogy ki vagy, és a saját belső törvényeid szerint éled az életed, kissé elidegenedettnek fogod érezni magad. Ezt úgy kerülheted el, ha időről-időre úgy döntesz, hogy a csoport normái szerint élsz és cselekszel. Nem fog minden esetben átjárni a közösséghez tartozás érzése, de amikor ez bekövetkezik, örömmel kapcsolódsz majd a csoport döntéseihez.

Fontos néhány különleges embert kiválasztani az életedben, és kölcsönösen megosztani velük a terveidet. Kockáztatás nélkül magad maradhatsz, de éppen a kockázat vállalása ad lehetőséget a változtatásra. Nem elég egyszer nekilendülni, minden nap ígérd meg magadnak, hogy lépsz egyet a többiek felé, vagy teszel valamit azért, hogy jobban megismerd őket, és te is feltárod magad a számukra. Ezzel elindítod a bensőséges érintkezés folyamatát, fokozatosan megtanulod elfogadni mindazt, amit megosztanak veled.

Nincsenek megjegyzések: