2008. szeptember 21., vasárnap

Ray Boltz

Sokkolta az amerikai vallásos mozgalmakat, hogy Ray Boltz gospelénekes, a keresztény rock egyik legnagyobb sztárja, egy négygyermekes családapa 33 évi házasság után felvállalta homoszexualitását és kijelentette, elege van az egész életét megkeserítő hazudozásból. A The Washington Blade melegmagazinban kijelentette: közelebb érzi Istent azóta, hogy nem gyűlöli magát többé.

A kortárs keresztény zenének (CCM), röviden keresztény rocknak nevezett feltörekvő zenei műfaj 55 éves előadójának neve fogalom a keresztény zene világában. Közel 20 éves karrierje során 4,5 millió lemezt adott el, féltucat albuma lett aranylemez, háromszor is megkapta a Gospel Zenei Szövetség (GMA) Dove-díját, 12 dala került fel a keresztény rádiók slágerlistájának első helyére.


Thank You című dala Boltz valóságos védjegyévé vált, 1990-ben a GMA az év dalává nyilvánított és nem múlhat el keresztény temetés e dal nélkül. Más olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Watch the Lamb, a The Anchor Holds vagy az I Pledge Alliance to the Lamb.

Ray Boltz több lépcsőben bújt elő: először, 2004 decemberében, a délkelet-ázsiai szökőár okozta katarzis hatására a saját családja, 2007 decemberében pedig egy melegbarát egyházban vállalta fel magát. Most pedig a Washington Blade-nak adott interjúval vált teljessé a coming-out a széles nyilvánosság előtt is.

A vallási dalok előadója az elmúlt években ráébredt, hogy hiábavaló volt a három évtizeden át való imádkozás és megváltozni akarás, a hatalmas áldozatok árán sem lett belőle heteroszexuális. Noha formálisan nem csinálta végig a homoszexualitásból állítólag kigyógyító terápiát, amelyet vallásos szervezetek kínálnak azoknak a melegeknek, akikbe jó mély bűntudatot sikerül beleplántálniuk, elolvasott és kipróbált mindent, amit a "megtérni" akaró melegeknek kínálnak az "ex-gay terápia" hirdetői.

Természetes énjének elfojtása azonban csak elleplezett kínlódáshoz, klinikai depresszióhoz vezetett. Rádöbbent, hogy nem folytatódhat tovább úgy az élete, mint addig. - Rájöttem, hogy az alakoskodás nem folytatódhat tovább - mondta Boltz, aki végül elvált feleségétől és Floridában kezdett új életet.

Családját természetesen ledöbbentette, amikor megtudták, hogy az apa és férj valójában a saját neméhez vonzódik, de végül is mindannyian szeretetükről és támogatásukról biztosították. Jó barátságban maradt a feleségével is, aki ráadásul immár a Soulforce melegszervezetben küzd a melegek elfogadtatásáért. "Az elfogadás egy bámulatos utazása volt ez a részükről" - mondta Boltz.

Az addig ünnepelt énekes 2004-ben kezdett csendben, apró lépésekben visszavonulni a zenei élettől, a koncertezéstől, a nyilvánosságtól. 2005 nyarán elvált feleségétől és a floridai Fort Lauderdale-be költözött, ahol alig ismert pár embert, de éppen az ismertség hiánya, a teljes anonimitás tette könnyűvé számára egy másfajta élet elkezdését. Azt mondja, hogy ma már normális melegéletet él, immár önmaga lehet és "csodálatos embereket" ismert meg új életében.

Bár a kortárs keresztény zene világában is volt már példa az előbújásra, olyan nagy formátumú énekes, mint Boltz, eddig még soha nem vállalta fel másságát. Boltz előbújásán kívül a vallásos köröket külön kiábrándította az, hogy a Dove-díjakat odaítélő Gospel Zenei Szövetség, a GMA semleges nyilatkozatban reagált a keresztény rocker coming-outjára. A szervezet közleményben tudatta, hogy nem kívánja kommentálni az előadók életvitelét, mert a GMA "nem vallási vagy politikai, hanem a gospel és a keresztény zene felvirágoztatásán munkálkodó szervezet". Az igazi nagyágyút, Ray Boltzot azonban nem érdekli művészi pályafutása. A lényeg, hogy megtalálta önmagát.

"Ha Isten ilyennek teremtett, akkor így élem az életemet. Ha Isten azt akarta, hogy ilyen legyek, akkor nem azért tette, hogy a pokolba küldjön azért, mert az vagyok, aminek teremtett... Közelebb érzem magamhoz Istent azóta, hogy többé nem gyűlölöm magamat" - mondta.

Hatter.hu

Nincsenek megjegyzések: