2008. március 8., szombat

Don Bosco és a magyar nők

Meg kell büntetni - mondta az apám.
Meg kell büntetni - mondta a bíró.
Meg kell büntetni - mondtam én is...
De úgy kell-e büntetni, hogy a büntetés tönkretegye az embert?!

Tegnap reggel a metrón utazva a Metro újság budapesti kiadását olvastam, melyben egy rövid cikk azt ecseteli, hogy hazánkban a nők nem tiltakoznak a hagyományos társadalmi szerepek ellen. Elfogadják, hogy elsősorban a család és a háztartás körül van tennivalójuk. Eddig nem ébredtem fel jobban a kelleténél. A lap szélén, kiemelten szerepel egy lista a magyar nők számára legfontosabb tíz értékről: (1) a család védelme, (2) a jókedv, (3) az anyagi biztonság, (4) a tisztesség, (5) a békére és a belső harmóniára való törekvés, (6) a büntetés, azaz a bűnözők megbüntetése, (7) a hitelesség, (8) a barátság, (9) az önbecsülés és (10) az igazságosság. - Itt már kinyitottam a szemem. Újravettem a listát. Megint kilóg a hatodik, sehogyan sem fér a fejembe, hogy mit keres egy értéklistán a bűnözők megbüntetése...

Gyurmatyától kaptam jó pár oldal, pedagógiával kapcsolatos anyagot. Egyik rész Don Bosco megelőző módszeréről szól, melyet az ifjúság nevelésében, a megtorló technikákkal szakítva zseniálisan alkalmazott. A gyermeket barátságosan, az erőszak kizárásával, személyi adottságainak kifejlesztésével akarta nevelni. Szerinte nem a rossz után kell közbelépni erőszakos büntetésekkel, hanem személyközi bizalomra építve mindent meg kell tenni annak megelőzésére. Az általa alapított Szalézi Társaság névadója, a reformációt követő időben élt svájci katolikus püspök (Szalézi Szent Ferenc) elhíresült mondása, hogy "Egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel."

Az EMK tanítása szerint a büntetés, az erőszakhoz folyamodás tragikus beismerése a vágyaink kielégítetlenségének; illetve annak a szomorú következménye, hogy nem tudjuk érthető módon kommunikálni a környezetünk felé benső igényeinket. A vevőkészülékünk javításra szorul, nem pedig bezárásra. A társadalomtól való elkülönítés még nem okoz gyógyulást a közösség szövetében, sőt inkább megbetegíti azt, néha generációkon áthúzódó bajokkal.

Kedves magyar nők! Don Bosco az 1800-as évek Torinójában tevékenykedett. Térben nagyon közel, időben elég távol ahhoz, hogy végre ideérjen az üzenete hozzánk. Amennyiben az anyák alkalmasabbak lesznek hivatásuk gyakorlására, talán kevesebb büntető bírát kell majd finanszíroznunk a jövőben...

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt remélem, hogy a felmérés suta inkább, adhattak egy listát néhány nőnek, akiknek sorba kellett rendezni az ertekeket, aztán vontak egy átlagot.
Az is van, hogy sokklojak ma az anyakat a gyerekek ellen elkovetett eroszakok szamaval, tenyevel, es azzal, hogy tehetelen a rendorseg, felnek az anyak, az a nagy baj.

Lord_Soth_ írta...

Ha Torinó közel van akkor 200 év is lehetne röpke ... :)

Nade, komolyan. Egy (nem tudok jobb szót) képzetlen anya, hivatalból büntet. Így aztán mikor már szénné gyötörte gyermekét, kreálnia kell valami okot, ténykedésére. Mivel az igazság nevében büntet, hisz a bűnösökre lesúlyt, az igazakat pedig élteti, kénytelen hitvallásából kvázi filozófiát gyártani, mejnek középontjában, az arra érdemeltek meglakolnak.
Életének része lesz a jó és rossz örök harca, és ez lesz gondolkodásának egyik alappillére.

Na így került az ötög helyre ez az érdekes igény...

Jó kis magyarázat volt? :)

Unknown írta...

"Hiba a mátrixban." - vagyis a listába a 6. pont nem illik bele. Úgy is mondhatnám, hogy "ez a lóláb". A felmérők igazából pont arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak a nők a bűnözők megbüntetéséről. Mostanság gyakran tapasztalhatjuk az erre irányuló érdeklődést a társadalom részéről: pl. a fiatalkorúak büntetőhálózatának kiépítése.
Ezt maximálisan ellenzem.
Viszont a "büntetés" maga nem annyira káros, ha azt szeretetből kapja a gyermek. Pl. Nem készítetted el a H.F.-ot, mert tévét néztél? Ok. Akkor most kikapcsoljuk a tévét. - Enyhítés: Együtt írjuk, tanuljuk a feladott leckét.
Persze ez jóval hosszabb téma, mintsem röviden meg lehetne vitatni.
Az egy csepp méz jobban tetszik, mint a hordó eset!
:-)