2009. szeptember 3., csütörtök

Belorado y Villafranca - Hagyd el! Vakard meg!

A hollandok szerint ket emberfaj letezik: a homo sapiens es a foto sapiens. Szegeny japanok ketsegkivul a masodikban tomorulnek. Nagyon hangulatos volt a tegnapi vacsora, franciak es nemetek egymassal angolul tarsalogtak, es szemmel lathatoan jol megfernek egyutt. Milyen lenne, ha letrehoznank egy Karpat-medencei utat, ahol romanokkal es szlovakokkal egyutt tapasztalnank meg az eletunk szep oldalat?

Vannak itt meg finnek, norvegok, japanok es hollandok is (persze olaszok is szep szamban, a legnagyobb oromomre), es mind annyira hasonlitanak egymasra: egy kis vizre, etelre, egy-ket negyzetmeter fekvohelyre vagynak. Es beszelgetesre, talalkozasra, onmaguk megosztasara, vagy eppen egy kis pihenesre. Annyira egyszeru itt az elet. Rutinszeruek az esti programok. Furdes-mosas-vasarlas-vacsora-lefekves. Kozben egy keves ido jut a naploirasra, levelezesre. Holnap ugyanez. Holnaputan is. De nem faj, csak a labam birja.

Ma reggel teritett asztal vart rank, vajas-mezes begettet ettem es tejeskavet hozza. Ezek olyan kis csodak, annyira megerositenek. Es a szallasadok ismet nem kernek egyetlen centet sem, mindenki szabadon adomanyozhat kedve es lehetosegei szerint a haz fenntartasara. Igazi izmaelita mukodes, es a valosag probajat is kiallta. A helyi kis boltban egy neni szolgal ki az ablakon keresztul. Jol jott a spanyol tanulas. A banan pl. "platano" errefele. :)

Egymastol lehet a legtobbet tanulni. A teregetesi technikaktol a labapolasi szokasokig. Otthagytam a folyekony mososzeremet a szallashelyen, erezhetoen konnyebb lett a csomagom. Veszek helyette kisebbet. Egyszeruenk a torvenyek is: ha ehes vagy, egyel; ha faradsz mar, ulj le par percre. Ha viszket valami, vakard meg... mire varnal? Nagyobb munka elhagyni a jovo miatti aggodast is. Lathatoan, sot a borunkon erezhetoen gondoskodnak rolunk. Nem tudom azt sem, milyen nap van eppen, az oramra is csak elvetve nezek. Csak reggel es este letezik, mindenki erzi, hol vannak a hatarai.

Ma megszallt a vidamsag demona: mar napkelte elott kajszitomisan dudolgattam, kesobb teljes hangerovel enekeltem magyar nepdalokat, taizei slagereket egyarant. Villamayornal lattam legalabb 8 macskat es egy macska kategoriaju kiskutyat, de mindez semmi. A delutani sziesztam kozben odajott hozzam egy igazi FARKASkutya, megszimatolta a laban es lefekudt mellettem a fube. Csodas volt, mint a gubbioi rokona. Baloradoban nagy halaado unnep volt, durrogtattak es ott tolongott a foteren a varoska apraja-nagyja. Ebedhez ittam egy korso sort, mennyei erzes ebben a hosegben. Neztem a gyongyozo sort a pohar uvegen at, es mar alig emlekeztem a gyongyozo homlokomra...

Holnap 35 km-t teszek meg Burgosig. Sikerult megszervezni a mochila transportot is, ami azt jelenti, hogy elore viszik a hatizsakomat a kovetkezo szallashelyig. Igy jobban haladhatok es nagy szintkulonbsegek jonnek majd kedves d_v! A mai szokast alkalmazom, hagyom hogy a tobbiek motoszkalasa ebresszen, ez mar olyan otthonos, hogy be kell majd idomitanom a szomszedokat muanyag-zacsko markolaszasara. :)

Ha minden a tervek szerint halad holnap estig be tudok hozni mar egy napnyi lemaradast, hallatlan sikerkent elem ezt meg. Ugye mit jelent az egy eves kitarto edzoterembe jaras! :) :) :)

Olvas engem valaki?

8 megjegyzés:

d_v írta...

Őm kinevetett, hogy jövőre én is akarok menni, hisz 30 az elég kerek (azon nevet, hogy én és a tömegszállás; én és a természet, a rovarok, főleg kullancsok; én és a vízhólyagok stb.).

Aztán csak ügyesen a legelésző tehenekkel. Ha bikát látsz, akkor meg fuss, vagy őőőő: nem is tudom :o)

Jut eszembe: létezik e Camino-szex?

...és mi van Wolfganggal? Látod e még a szép, szőke osztrák fiúcskát? :D

Ria írta...

Szia Brúnó!
Persze, hogy olvas valaki!

Igaz, csak esténként vetődöm haza, de sosem fekszem le úgy, hogy el ne olvassam a napi beszámolóidat.
Tanév kezdés van, szervezési, adminisztrációs feladatokkal bajlódva telik el a napom, ami gondolom, zarándok szemmel nézve, csupa lényegtelen dolog. :)

Örömmel érzékeltem, hogy jót tett neked a megállás.
Ne sajnáld az időt, amit a pihenéssel töltöttél, nem volt veszteség, akár be tudod hozni, akár nem! A szervezted meghálálja, hogy törődtél vele.
Látom, szépen beleszoktál már a zarándok életbe.:)
Kicsit talán fura is visszanézned az itthoni mindennapokra, hogy mennyi jelentéktelen dolgon izgatjuk fölöslegesen magunkat.

Ahogy olvasom az írásaidat, szinte kedvem támad követni a példádat.

Szorítok neked, hogy minden a lehető legjobban alakuljon a zarándoklatod során.

További jó utat kívánok, és mindig olvaslak.:)

Szia: Ria

Névtelen írta...

persze, mi mást tehetnék... assam

Endogén opiát írta...

Így már nem hiszed el, hogy a kérdésed nélkül is éppen commentelni akartam...
Azt, hogy jókedvre derültem, megcsapott a caminod hangulata, ha a hónapos túrát nem is vállalnám, azért a mai napot szívesen eltöltöttem volna veled együtt (és nemcsak a sör miatt).

Camino-szex: szégyellem, hogy ez a kérdés nem nekem jutott eszembe! Nos?

Balázs írta...

Á, ne hidd el nekik! Valójában a kutya sem olvas téged. Ezért is nincsenek itt pl. egyáltalán kommentek. Ez sincs, látod. :-P

Farkas írta...

Szia Zsiráf Úr,

Ria hozzászólásához csatlakozva, bennem is felébredt a vágyakozás egy ilyen zarándoklat iránt...

Farkas

kicsijosh írta...

Olvaslak. Minden nap, alig bírom kivárni, hogy új bejegyzést írj. Szívesen lennék ott veled.:o)

Névtelen írta...

Naná.

Csaba