2008. április 5., szombat

Kinek is dolgozol?

Általam nem ismert szerző műve:

"Régi tervem, hogy végig követem, mennyire zsákmányol ki az állam ebben a marha nagy demokráciában. 2006-os adatokat találtam, ennél asszem egy picit rosszabb lett azóta a helyzet (például bevezették a különadó intézményét hogy csak egy példát mondjak).

Tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a Léggömbhámozó Bt. ahol dolgozom azt mondja, ad nekem 300.000 Ft bruttó fizetést. Jó sok pénz ez, örülök is neki! Aztán jön az Állam, és azt mondja a bétének, hogy gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

Nyugdíjjárulék (18%) 54.000 Ft
Egészségbiztosítási járulék 33.000 Ft
Egészségügyi hozzájárulás 1.950 Ft
Munkaadói járulék (3%) 9.000 Ft
Szakképzési hozzájárulás (1,5%) 4.500 Ft

Így aztán mire a a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az Államnak 102.450 Ft-ot, a fizetésünk tehát rögtön 402.450 Ft-jába került. Úgy is vehetjük, hogy 400.000 Ft a bruttó fizetésünk, hiszen ennyibe kerülünk a cégnek. Nade mi sem lélegezhetünk fel, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

SZJA 84.750 Ft
Nyugdíjjárulék (8,5 %) 25.500 Ft
Egészségbiztosítási járulék (4%) 12.000 Ft
Munkavállalói járulék (1%) 3.000 Ft

És mire feleszmélünk, az állam lenyúlt tőlünk 125.250 Ft-ot, 174.750 forintunk marad. Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba, vásárolok ezt-azt. A termékek árában további 20% ÁFA került bele, tehát ebből a pénzből valójában csak 145.625 Ft értéket vásárolhatunk, az Állam ismét eltesz 29.125 forintocskát.

Ez a legegyszerűbb eset volt, lehetne még lehet fokozni, ha a pénzünket félretesszük, és lakást veszünk belőle, hiszen azután illetéket fizetünk (a duplán adózott pénzünkből vettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét illetéket fizetünk (a triplán adózott pénzünk után negyedszer). De autóvásárlással se járunk jobban, átírási illeték, gépjármű adó, üzemanyagba épített ÁFÁ-n felüli terhek. Ha pedig bankba rakjuk, a kamat után 20% adót fizetünk. Hogy ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót. Nézzük tehát a végeredményt: Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet teremtett, létrehozott valamit. Ehhez képest ki keresett a legtöbbet?

******************************************************************
Az Állam keresett a 300.000 Ft-os fizetésemen 256.825 Ft-ot.
Én pedig vehetek árut 145.625 Ft-ért.
******************************************************************

Emlékszem az átkosban tanultuk (fiatalabbak kedvéért nem volt adó!), hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10%-ot! Hogy sajnáluk szegény parasztot, és kérdeztük, dehát milyen alapon? 20% - istenem, húsz százalék volt MINDEN teher, amit fizettek! Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket tartottak fent, kövérre híztak a gazdagok. Most pontosan 85%-ot húz az Állam a fizetésemen, vagyis durván megfordult az arány. Még sincs pénz... kihez folyik az a rengeteg pénz? Még jó, hogy vége a sötét középkornak!"

Persze az állam mi vagyunk, külün-külön és együttvéve. Csak valahogy mégsem akar kisimulni a világról szőtt gyermekmesém lapja. Lehetnénk inkább mindannyian egyenlőbbek!?

Nincsenek megjegyzések: